Játékfürkész.hu Játék cikkek Kerti hinta otthonra – ezek kellenek hozzá

Kerti hinta otthonra – ezek kellenek hozzá

Küldj magadnak emlékeztetőt, vagy oszd meg a barátaddal:

Kerti hinta otthonra?

Ha kerti hintát szeretnél felállítani otthon, akkor a hinta felállítása előtt számos szempontot figyelembe kell venni.

A kerti hinta helyének megválasztása

Még mielőtt bármihez is hozzákezdenél, nagyon fontos a megfelelő hely megválasztása. Ez azért fontos, mert bármennyire is valószínűtlennek tűnik, időnként történnek a gyerekekkel hinta balesetek. Ezért még az előtt kell megelőző vagy sérülés minimalizáló intézkedéseket tenned mielőtt megtörténik a baj. Az első számú szempont tehát mindig a gyermek biztonsága kell legyen. Ehhez az szükséges, hogy a hintaállvány leendő helyén megfelelő ún. esési tér álljon rendelkezésre. Úgy érdemes számolnod, hogy a hintaállvány felső gerendájától számítva előre és hátra is 2m esési tér legyen, az állvány oldalától is érdemes 1-1m esési teret hagyni kétoldalt. Ezen a területen soha ne legyen idegen tárgy (pl. virágláda, pad, fa, bokor stb.), mert ha a gyerek kiesik a hintából akkor ezek nagyon csúnya maradandó sérüléseket tudnak okozni. Otthoni körülmények között sajnos nincsenek szigorú előírások mint a játszótereken és a közintézményekben, ezért ezekre a dolgokra neked kell odafigyelni.

A használat során leszakadhat a hinta. Ha már esik a gyerek, akkor jobb, ha ütéscsillapító felületről is gondoskodunk. Ha nincs pénzed, akkor a minimum, hogy gondozott gyep legyen a hinta alatt, ami csökkenti a becsapódás erejét. Ha teheted, akkor viszont mindenképpen ajánljuk ütéscsillapító gumiburkolat alkalmazását a teljes esési téren, de köztes megoldásként a homok is megfelelő. Azt felejtsd el, hogy beton, aszfalt vagy bármilyen kemény felület fölé szereled fel a hintát!

Arra is gondolj, hogy lehetőleg árnyékban legyen a hinta, mert nyáron a tűző napon nem nagy élvezet hintázni, főleg, ha a hintaülőke is felforrósodik a napon. Ha teheted észak felé nézve állítsd fel a hintaállványt.

Fém vagy fa hintaállványt válasszak?

vidaXL fenyőfa hinta készlet 204 x 154 x 210 cm

Ha a kerti hinta otthonra kell, akkor a következő lépés a hintaállvány kiválasztása. Ma már számtalan fém és fa hintaállvány között válogathatsz. Egyéni ízlés dolga, hogy a fém vagy a fa hintaállványt részesíted előnyben. Sokak szerint a fa hintaállvány sokkal esztétikusabb, jobban illik egy parkosított kertbe.

Ugyanakkor a nem, vagy nem megfelelően kezelt fa vetemedik, reped és elkorhad. Erre nagyon figyelj oda. Ha rétegragasztott fát használsz, az nem vetemedik el és a impregnálták is akkor a korhadástól sem kell félned.

vidaXL kerti hintakészlet 4 db narancssárga ülésselUgyanez a helyzet a fém hintaállvány esetében is, hiszen az meg rozsdásodhat. Megfelelő kezelés (pl. porfestés, korróziógátlás) azonban ezzel sem lehet gond. Hacsak nem Kínából rendelted. E tekintetben számos érdekes dologgal találkoztunk már, ami miatt ezeket a termékeket nem ajánljuk.

Sok esetben különböző hulladék fémekből készített ötvözeteket használnak, amik jellemzőikben nem igazán hasonlítanak a klasszikus acél szerkezetekre. Láttuk már kínai hinta láncot szétmállni pár hónap alatt és egyéb hasonló hihetetlennek tűnő dolgok…

» Böngéssz a hintaállványok között

A hinta magasságágának beállítása

Szimpla hintakötél - KBTA hinta magassága alapvetően, beállítás kérdése. A hintaállvány felső keresztgerendájának magassága soha ne legyen magasabb 2,5 méternél. Ügyelni kell arra, hogy a gyerekek ne másszanak fel a hintaülőkére, hogy a keresztgerendát elérjék. A legtöbb hintakötél állítható hosszúságú, így a hintaállvány magasságának megfelelően módosíthatod a kötelek hosszát. Mindig úgy állítsd be, hogy a hintaülőke maximum a talajtól számított 35-40 cm legyen és a hintaállvány oldalától legalább 60 cm távolságban legyen.

Fontos, hogy a hintakötél állapotát a biztonság érdekében később is ellenőrizd rendszeres időközönként – akkor is a hinta láncról van szó. Ha szükséges, cseréld ki. Nem jó vicc, ha egy elfeslett hintakötél miatt leszakad a hinta.

» Nézd meg milyen hintakötelek vannak

A hintaülőke kiválasztása

Alegria fa laphintaNagyon fontos, hogy a hintaülőkét a gyermek korának megfelelően válaszd ki. 3 év alatti gyermekek esetében mindig biztonsági bébihintát válassz, aminek a különös ismertető jegye, hogy keretes vagy biztonsági övvel van ellátva. Ez rendkívül fontos, hiszen megakadályozza, hogy a kisgyermek kiessen a hintaülőkéből. 3 éves kor felett már bármilyen hintaülőke típus közül válogathatsz az akrobatikus gyűrűhintától a trapézhintáig, a laphintától a fészekhintáig bármi szóba jöhet. Ilyenkor a gyerek már elég erős ahhoz, hogy megkapaszkodjon erősen a kötélben.

A legklasszikusabb típus a laphinta. Ezek között is találhatsz egyszerű és olcsó műanyag laphintát, fa laphintát vagy egészen extrém körülményekre tervezett, vandálbiztos alubetétes laphintákat. A legtutibb kerti hinta otthonra általában a laphinta, azzal nem nagyon lehet hibázni.

A hintaülőkék különleges típusa az ún. fészekhinta. A fészekhintákról itt olvashatsz bővebben és akár választhatsz is egyet a gyerekeknek.

 

Mire tudom felfüggeszteni a hintát?

Hintacsukló, hintakampó fészekhintához és kétüléses hintaülőkékhezA hintaállványra. Na, de hogyan? A hintaállvány felső gerendájára kell rögzíteni egy hintacsuklót, aminek ezer típusa és neve van még: hintakampó, hinta horog, hintatartó, hinta függesztő stb. Mi a magunk részéről az átmenő csavarozásos hintacsuklókat ajánljuk, amiknek a szárát át kell húzni a hinta felső gerendájának furatán és úgy rögzítheted a hintát

Arra figyelj, hogy ha csapágyas hintacsuklót választasz, akkor a sima műanyag csapágyas típusok viszonylag hamar elhasználódnak. Viszont cserébe olcsók. Vannak egészen drága, komoly, speciális fémcsapágyas hintacsuklók is. Ezek elég drágák.


Ha kedvet kaptál, hogy nálatok is legyen egy kerti hinta otthonra?

» KERTI HINTA KATALÓGUS


2021. augusztus 1. vasárnap

Hasznos leírás, köszönöm szépen!

Pityke
2018. szeptember 10. hétfő

Hasznos olvasmány ez a cikk, tele praktikus információval és tudnivalókkal arról, hogyan barkácsoljunk hintát otthon a kertben.

Ildikó
2018. szeptember 7. péntek

Nagyon jó cikk, sok hasznos információ van benne, hogy mire kell figyelni, ha valaki kerti hintát akar otthonra. Én a fa hinta mellett döntöttem. A fémről mindig a jó kis szocreál játszótéri hinták jutnak eszembe…

Csanád
Hirdetés

A legnépszerűbb webáruházak online kuponjai egy helyen:
Ecipo, AboutYou, Modivo, Notino, Answear, Hervis stb.
Ne vásárolj teljes áron, spórolj!

» Irány a KUPONBRIGÁD!


Kapcsolódó bejegyzések